Doğu Ekspresi Nedir?

Doğu Ekspresi Nedir?


Doğu ekspresi TCDD tarafından işletilen ve Ankara - Kars arasında sefer yapan bir tren hattıdır. Doğu ekspresi, doğu yönünde ilerlediği için adı doğu ekspresi olarak nitelendirilmiştir. Türkiye’nin en uzun ve en popüler tren seferleri arasındadır. Doğu ekspresi son dönemlerde birçok vatandaş tarafından tercih edilmektedir. Doğu Ekspresi Nedir?, Turistik Doğu Ekspresi Nedir?, Doğu Ekspresi Fiyatları, Turistik Doğu Ekspresi Fiyatları ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Doğu Ekspresi Nedir?

Doğu ekspresi Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından oluşturulan bir tren hattıdır. Ankara ile Kars arasında gidip gelmekte olan doğu ekspres hattı, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum şehirlerinden geçerek son durağı olan Kars’ta durmaktadır. Doğu ekspresi güzergahı, geçtiği şehirlerin harika manzaraları sayesinde büyüleyici bir seyahat vaad etmekte. Doğu ekspresinde pulman, örtülü kuşetli ve yemekli vagonlar bulunmaktadır. Kuşetli vagonlarda toplamda 10 adet kompartıman bulunmakta olup bir kompartımanda 4 kişi yolculuk yapabilmektedir. Doğu Ekspresi turu yataklı vagonlarda; çarşaf, pike ve yastık TCDD tarafından verilmektedir.

Turistik Doğu Ekspresi Nedir?

Turistik doğu ekspresi, doğu ekspresinin popülerleşmesi ile 2023-2024 sezonunda seferlere başlamıştır. Ayrıca turistik doğu ekspresinde, yılbaşı ve sömestr dönemlerine özel ek seferler uygulanmaktadır. Turistik doğu ekspresinde Ankara - Kars yönünde ilerlerken, Erzincan ve Erzurum istasyonlarında, Kars - Ankara yönünde ilerlerken ise İliç-Divriği ve Sivas istasyonlarında gezi amaçlı duracaktır.

Turistik Doğu Ekspresi trenleri 8 yataklı ve 1 yemekli vagondan oluşmaktadır. Her yataklı vagon 10 kompartımandan yani odadan oluşmaktadır. Her kompartımanda 2 adet yatak bulunmaktadır.

Doğu Ekspresi Güzergahları

Doğu ekspresi Ankara ile Kars güzergahı arasında gidip gelen bir taşıma hattıdır. Yataklı ve yemekli vagonlardan oluşan doğu ekspres hattının kuşetli vagonlarında 10 adet kompartıman bulunmaktadır. Doğu ekspresi Ankara şehrinden kalkarak Kars’a kadar 26 saat süren bir tren hattıdır. Bu sürede birçok güzergahtan geçerek insanlara keyifli deneyimler yaşatmakta. Doğu ekspresi güzergahı, manzarası ile yolcuları büyüleyerek; Ankara, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzurum ve Kars şehirlerinden sırasıyla geçmektedir. Doğu ekspres dönüş güzergahı ise yine aynı şekilde; Kars, Erzurum, Sivas, Kayseri, Kırıkkale ve Ankara’dır.

Doğu Ekspresi Vagon Çeşitleri

Doğu ekspresi Ankara - Kars arasında her gün gidip gelmekte olan bir tren hattıdır. Doğu ekspresi vagon çeşitleri ise: pulman, örtülü kuşetli, yemekli vagon ve yataklı vagondan oluşmaktadır. Turistik doğu ekspresi vagonları ise: yataklı vagon ve yemekli vagondan oluşmaktadır.

Doğu Ekspresi Fiyatları

Doğu ekspresi biletleri TCDD resmi web sitesi üzerinden alınmaktadır. Tek yön ve gidiş dönüş olarak tren bileti alınabilmektedir.  Ankara - Kars yönünde olan ana hat Doğu ekspresi fiyatları;

  • Pulman kişi başı 400 TL,
  • Örtülü kuşetli vagon kişi başı 700 TL,
  • Örtülü kuşetli vagon 4 kişi 2.880 TL olarak dönemlere göre fiyatlarda değişiklik söz konusu olabilmektedir.

Turistik Doğu Ekspresi Fiyatları

Turistik doğu ekspresi biletleri TCDD resmi web sitesi üzerinden alınmaktadır. Tek yön ve gidiş dönüş olarak tren bileti alınabilmektedir. Ankara - Kars arasında gidip gelen turistik doğu ekspresi Kars’a giderken Erzincan ve Erzurum istasyonlarında, Ankaraya giderken ise Divriği ve Sivas istasyonlarında durmaktadır. Turistik Doğu Ekspresi fiyatları:

  • 2 kişilik yataklı vagonda oda ücreti (düşük dönem) 6.000 TL,
  • 2 kişilik yataklı vagonda oda ücreti (normal dönem) 8.000 TL,
  • 2 kişilik yataklı vagoonda oda ücreti (yüksek dönem) 12.500 TL olarak dönemlere göre daha da artıp azalma gösterebilmektedir.

Doğu Ekspresi Yataklı Vagon

Yataklı vagonlar, doğu ekspresi ve turistik doğu ekspresinde konforlu bir konaklama imkanı sunmaktadır. Vagonların her kompartımanında 2 yatak, bir lavabo ve dolaplar bulunmaktadır. Örtülü kuşetli vagonlarda ise 4 kişilik kompartımanlar bulunur ve yataklı vagonlara göre daha uygun fiyatlıdır.

Doğu Ekspresi Seyahatinde Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Belirli dönemlerde oluşan yoğun talep nedeniyle biletler hızla tükendiği için biletinizi erkenden almanız önerilir.
  • Yemekli vagonlardaki yemek seçenelleri sınırlı olduğu için kendi yiyecek ve içeceklerinizi yanına almanız faydalı olacaktır.
  • Uzun süreli bir yolculuk olduğu için yanına rahat kıyafetler, kişisel hijyen ürünleri almanız konforunuzu artırarak rahat bir yolculuk yapmanızı sağlar.